L'espia català

Un dels problemes que té Catalunya per no tenir estat és que tots i cada un dels personatges destacats en algun camp són segrestats i assimilats per part d'Espanya, sense cap tipus de recel. Un dels últims casos és aquesta pel·lícula, estrenada ahir, on parla de Joan Pujol Garcia àlies Garbo, com l'espia espanyol que aconseguí enganyar els nazis, quan és un home nascut a Barcelona, el 14 de febrer de 1912, i per tant, català.. Aquesta expoliació cultural , que no es nova, fa que els catalans tinguem pocs referents en el nostre imaginari col·lectiu quan precisament és tot el contrari.

Centrant-nos ja en el personatge que ens ocupa, cal dir que és una història fascinant. Ser un agent doble i influir en l'operació més important de la IIa Guerra Mundial realment té molt de mèrit. I més encara, aconseguir la màxima distinció per part dels dos bàndols: la Creu de ferro alemanya i l'Ordre de l'Imperi Britànic.

Joan Pujol García MBE (Barcelona, 14 de febrer de 1912 - Caracas, Veneçuela, 10 d'octubre de 1988), de nom en clau britànic Garbo i de nom en clau alemany Arabel, fou un agent doble que desenvolupà un paper clau en l'èxit del Desembarcament de Normandia al final de la Segona Guerra Mundial.

La informació falsa que Pujol va proporcionar a Alemanya va ajudar a convèncer a Hitler que l'atac principal seria més tard i en un altre lloc, la qual cosa va resultar decisiu per reduir les tropes alemanyes presents a la zona del desembarcament.

Extret d'aquí

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada